Bron: kvk.nl; Herlinda Blokker, 2 juli 2019
Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen en beter recyclen. Daar zet het Plastic Pact dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven sloot met meer dan 70 organisaties op in. Ondernemen met minder plastic is de toekomst en biedt veel kansen. Iets voor jou? 5 manieren op een rij.
De afgelopen 50 jaar nam het gebruik van plastics een enorme vlucht. Jaarlijks produceren we miljoenen tonnen aan plastic voor tal van producten. Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar ook zeer belastend voor het milieu. De deelnemende partijen aan het Plastic Pact zoals supermarkten, plastic-producenten, milieuorganisaties, recyclers en financiële instellingen spraken 4 concrete doelstellingen af. In 2025 moeten alle producten en verpakkingen volledig zijn gemaakt van recyclebaar plastic. Het recyclen moet omhoog. En alle plastic producten voor eenmalig gebruik moeten in 2025 voor 35% bestaan uit gerecycled plastic.
5 manieren om te minderen met plastic
- Kies voor duurzame alternatieven
Ga in gesprek met je leverancier over duurzame alternatieven. Bijvoorbeeld plastic dat niet gemaakt is van fossiele brandstoffen zoals aardolie, maar uit natuurlijke producten zoals zetmeel. Er komen steeds meer duurzame alternatieven op de markt. Moonen Packaging kwam bijvoorbeeld met composteerbare koffiebekers gemaakt van rietsuiker. Straw by Straw van Ev Liu, een van de duurzame koplopers van Nederland, lanceerde milieuvriendelijke rietjes gemaakt van graanstengels.
- (Nog) geen alternatief? Doe het met minder
Niet voor alle soorten plastics zijn al duurzame alternatieven voorhanden. Kijk dan of er varianten zijn die het milieu minder belasten. Zoals Kivo Plastic Verpakkingen deed door de dikte van het plastic in hun verpakkingen te verminderen. Dunnere folies betekent minder grondstofverbruik en afval.
In de voedingssector zijn alternatieven nog lastig te vinden. Plastic is ideaal om voedsel in te bewaren. Het laat geen lucht- en vocht door. Glas als alternatief is niet erg gebruikersvriendelijk. Ook daar zie je alternatieven, die minder plastic gebruiken. Zoals een nieuwe vleesverpakking die voor het grootste gedeelte uit karton bestaat maar nog is afgedekt met plastic folie. Voordeel van deze verpakking is dat het plastic makkelijk van het karton is te scheiden. De afzonderlijke materialen zijn eenvoudig apart te recyclen.
- Recycling, inzamelen en hergebruiken
Van plastic afval weer nieuwe grondstoffen maken. Het gebeurt al sinds jaar en dag. Zo recyclet Omefa het plastic dat Nederlandse huishoudens inzamelen via Plastic Hero, tot kunststof. Internationaal gezien doet Nederland het goed. Uit cijfers van het Afvalfonds Verpakkingen blijkt dat in 2017 we 50% van alle op de markt gebrachte kunststof verpakkingen recycleden. Met dat percentage ligt Nederland al ruim voor op de Europese doelstelling van 22,5%.
Recyclen is overigens niet altijd makkelijk. In één product zitten vaak verschillende plastics, die we niet goed kunnen scheiden. Het Nationaal Testcentrum Circulair Plastics (NTCP) in Heerenveen wil hier verandering in brengen. Dit centrum werkt aan het verbeteren van technieken voor sorteren en recyclen van kunststof verpakkingen.
- Re-use: verzin een andere toepassing
Als er dan toch plasticafval is, doe er dan iets nuttigs mee. Recycled Island Foundation maakt met het gevangen zwerfvuil uit de Maas, een soort drijvend park. De drijvende groenstructuren trekken flora en fauna aan, en geven zo de haven een groener karakter. En onderneemster Jenny Netten ontwikkelde de zogenaamde Soepjurk, gemaakt van plastic flessen.
- Afval als grondstof
Bij het ontwerp van het product al nadenken over toekomstig hergebruik. Ofwel circulair ontwerpen. Dat deden ze bij Dopper. Oprichter Merijn Everaarts wil mensen inspireren om zo min mogelijk plastic afval te produceren. Zijn doel: de petfles de wereld uit. Dit kost geld, daarom verkoopt Dopper duurzame flessen die je hervult met kraanwater. De verkoop van producten vormt de basis voor alles wat hij verder met zijn bedrijf doet. En eerder genoemd bedrijf Moonen Packaging ontwikkelde samen met een afvalverwerker een verzamelsysteem. Zij halen de duurzame koffiebekers op en verwerken het milieuvriendelijk. De afvalverwerker zet dit weer om tot biogas en compost. Deze grondstoffen vormen weer de basis voor nieuwe producten. Hiermee is de cirkel rond. Afval als grondstof.