MVO Meet & Greet 14 januari 2019: volle bak bij Groenland B.V.

De landelijke Week van de Circulaire Economie was een mooie aanleiding voor een bedrijfsbezoek van het MVO Platform Aalsmeer aan Groenland B.V. Het bedrijf met merken als Celieplant, Bouquetnet, Bloominess en Greenpackers is tot in de puntjes circulair. Gebruikte grondstoffen worden óf hergebruikt óf gerecyled. De strakke gloednieuwe gebouwen zijn gemaakt van demontabele en herbruikbare bouwmaterialen. 4.800 zonnepanelen op het dak leveren meer dan 1,1 Megawatt aan stroom en zorgen voor 75% van de energiebehoefte van beide bedrijfspanden. De warmte die vrijkomt bij het koelen, verwarmt de kantoren. Afval wordt weer grondstof. Zo maakt de Meerlanden van al  plantenafval biogas en al het gebruikte plastic wordt omgesmolten tot korrels voor nieuwe producten. Afvalwater van bloemen die van de veiling komen wordt gezuiverd en gebruikt om de toiletten mee door te spoelen. En de boeketten gaan in emmers gevuld met gefilterd regenwater en op precies de juiste temperatuur op weg naar de klanten. Zo ga je toch net even anders deze tegen boeketjes aankijken. Genoeg ideeën die makkelijk in andere bedrijven toegepast kunnen worden.

Grote belangstelling
De grote belangstelling van plaatselijke ondernemers om eens te horen en te zien hoe het er bij zo’n circulaire onderneming aan toe gaat onderstreept dat de MVO Meet & Greet bijeenkomsten voorzien in een duidelijke behoefte. Het was volle bak in de grote vergaderzaal van Bouquetnet en Celieplant. Voor collega-ondernemers  een kijkje achter de schermen kregen in het nieuwe bedrijfspand aan de Japanlaan, liet algemeen directeur en oprichter John Celie een informatief filmpje over zijn bedrijf zien en deelde hij zijn visie op duurzaamheid en circulair ondernemen. 25 jaar geleden met niets begonnen en nu een bedrijf waar jaarlijks veertig miljoen kleine en grote boeketten het pand verlaten naar o.a. tankstations, supermarkten en grote bloemistenketens in Europa. Tijdens het rondje door het enorme bedrijf wees Celie op tal van duurzame innovatieve oplossingen die kostenbesparend zijn en rekening houden met mens en milieu.

Welzijn van de mens
Een prettig werkklimaat en het welzijn van de mens zijn belangrijke aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij Groenland vindt men het belangrijk dat alle medewerkers gezond en fit blijven en daar hoort ook goed bewegen bij! In een prachtige geoutilleerde fitnessruimte krijgen de werknemers de gelegenheid met een personal coach van Kaizen Gym te trainen. En omdat voeding een belangrijke rol speelt bij de gezondheid en conditie van de mens, wordt ook daar binnen het bedrijf goed opgelet. ‘Het is ongelooflijk wat wij hiermee al hebben bereikt. Wij kennen hier nauwelijks ziekteverzuim en de werksfeer is zodanig dat er ook nauwelijks verloop is binnen het personeel. Integendeel…. jonge goed opgeleide mensen willen hier graag komen werken.’ Het meeste personeel dat in de uitvoering werkt is afkomstig uit Polen. Om deze mensen – ver van huis – een gevoel van thuis te geven is mensvriendelijke veilige huisvesting belangrijk. De geslaagde short-stay-projecten van studentenhuisvesting dienden als voorbeeld voor het tussen de twee bedrijfspanden geplande migrantenhotel. En ook dat wordt een duurzaam gebouw met zonnepanelen.

Wellant College Westplas Mavo
Wellant College Westplas Mavo, een van de eerste leden van het MVO Platform Aalsmeer was ook present. Op de Westplas wappert sinds kort fier de groene vlag van het Eco School keurmerk. Docente Dorine Ros kwam met drie business class leerlingen: Laura, Monique en Jonas met een speciale missie naar deze middag. Zij hebben de opdracht een businessplan te schrijven voor een fictief bedrijf dat natuurlijk op alle fronten voldoet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. En waar leer je het beste wat dat inhoud dan bij een bedriven dat die kunst beheeren! Bij voldoende potentie wordt het businessplan door de Rabobank Regio Schiphol beloond met een microcredit waarmee het bedrijfje echt kan worden opgestart. De winst gaat naar het Edukans project Malawi. Daar gaan Jonas en Jade samen met hun docente Dorine 21 februari voor veertien dagen naartoe om te kijken waar de scholen daar behoefte aan hebben. Van potloden, schriften tot school banken. Een uitgesproken kans voor de Aalsmeerse bedrijven om gul te doneren aan dit geweldige project van hun lokale school.

Geanimeerde afsluiting

Zoveel werd wel duidelijk deze middag. De wil om Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen leeft in Aalsmeer. Bij de borrel sloot John Celie de middag af met de volgende woorden: ‘Mens en Milieu staan in dit bedrijf voorop. Ik ben zeker geen geitenwollen sokken jongen, ik heb alleen een hekel aan teveel betalen en de wereld uitbuiten en daarom ben ik gaan zoeken naar andere wegen.’ Mede-organisator van de middag, commercieel directeur Peter Janmaat – zeker net zo bevlogen als John Celie – kwam nog net op tijd terug van een zakenreis naar Duitsland om de geanimeerde afsluiting mee te pikken.

Save the date
Op 25 maart aanstaande is de Meerlanden gastbedrijf van de volgende MVO Meet & Greet van het platform. Dat bedrijf is in de afgelopen jaren getransformeerd van afvalbedrijf tot grondstoffenregisseur met als motto ‘Samen sneller circulair’.

Met dank aan Janna van Zon