Circular Award 2019

De belangrijkste data:
Tot 25-01-2019 – Inschrijving
26-01-2019 tot 15-02-2019 – Voorselectie en nominatie finalisten
2e helft februari 2019 (exacte datum volgt) – Bekendmaking finalisten
21-02-2019 – Finale en uitreiking circulaire trofee door staatssecretaris Stientje van Veldhoven

U kunt zich hier inschrijven:
https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/circular-awards/

Nederland Circulair! organiseert in samenwerking met het Rijksbrede Programma Circulaire Economie de Circular Awards 2019. Een zoektocht naar de meest iconische circulaire projecten, producten, ondernemingen en publieke instellingen die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Wie ontvangt een Circular Award 2019?

Het MVO Platform Aalsmeer roept circulaire ondernemers in Aalsmeer en Kudelstaart op zich in te schrijven voor deze prestigieuze award. Laat het ons weten als u belangstelling heeft.

Circular Awards 2019: Privaat en publiek
Dit jaar worden er twee hoofdprijzen uitgereikt: een voor publieke en een voor private organisaties. Het aanleggen van een circulaire snelweg is nou eenmaal iets anders dan een circulaire wasmachine. Op deze manier kunnen circulaire projecten toch zo goed mogelijk met elkaar vergeleken worden. Daarvoor zijn ook nog subcategorieën toegevoegd.
Onder publieke organisaties vallen alle gemeentes, provincies en waterschappen in Nederland. Alle overige circulaire helden schrijven zich in onder de categorie privaat.

Criteria
Wat is een iconisch circulair project? De vier kenmerken van een iconisch circulair project zijn:
Circulariteit: Maximale herbruikbaarheid van grondstoffen en materialen; minimale waardevernietiging van grondstoffen en materialen; circulair op het vlak van product, technologie én businessmodel;
Schaalbaarheid: Grote impact of potentie hiervoor; opschaalbaar naar rest van Nederland en daarbuiten; duidelijke en aansprekende visie voor een circulaire toekomst;
Samenwerking: Projecten op regio-, sector-, ketenniveau of verder; samenwerking tussen bedrijven en organisaties uit allerlei disciplines;
Businessmodel: Financieel gezond businessmodel; geen (structurele) behoefte aan subsidie.

Welke procedure leidt tot de verkiezing van de Circular Awards 2019?
Categorieën: Voor de private projecten en ondernemingen zijn er vijf categorieën gelinkt aan de vijf tafels van het Grondstoffenakkoord. Dit zijn Consumptiegoederen, Kunststoffen, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Bouw. Bij de publieke instellingen wordt er onderscheid gemaakt tussen projecten van gemeentes, provincies en waterschappen.
In aanmerking: Zowel projecten, producten, diensten als gehele organisaties komen in aanmerking. Denk verder aan de belangrijke rol die publieke partijen spelen als verbinder, facilitator en aanjager om hun inwoners, bedrijven of andere belanghebbenden hebben te motiveren. Alle soorten circulaire projecten zijn welkom.
Aanmelding: Initiatiefnemers en medewerkers kunnen online het aanmeldformulier invullen. Alle aanmeldingen zijn namens Nederland Circulair! in beheer van Mark Beumer (Het Groene Brein) en Frans van der Groen (MVO Nederland).
Inschrijftermijn: De inschrijving is geopend van 17 september 2018 tot en met 25 januari 2019.
Vakjury: Er worden twee vakjury’s samengesteld: één voor de Circular Award Business en één voor de Circular Award Public. De vakjury’s bestaan uit experts op het vlak van de circulaire economie. De vakjury wordt voorgezeten door prof. dr. Jacqueline Cramer.
Besluitvorming: Nederland Circulair! maakt een voorselectie van drie tot vijf inzendingen per categorie. De vakjury kiest uit deze voorselectie op basis van de vier criteria de beste inzending per categorie. Tijdens de finale pitchen de finalisten (vijf voor de Circular Award Business, drie voor de Circular Award Public). De vakjury’s kiezen samen met het publiek één totaalwinnaar van de Circular Award Business en één totaalwinnaar voor de Circular Award Public.
Prijs: De hoofdprijs bestaat primair uit eer en exposure. Daarnaast mag de totaalwinnaar van de Circular Award Business een jaar lang de unieke circulaire trofee in huis voeren. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse werkconferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 21 februari 2019.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 6 =