Conferentie Duurzaam Ondernemen 2019

Foto: Sandor Szmutko/shutterstock

Op 15 november 2019, de Dag van de Ondernemer organiseerde het MVO Platform Aalsmeer in samenwerking met Gemeente Aalsmeer de allereerste Conferentie Duurzaam Ondernemen in Aalsmeer. Zo'n 60 bestuurders van bedrijven en organisaties die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen maakten van deze unieke dag gebruik om kennis op te halen en te netwerken.

Copyright Helga van Leur

Keynote speaker was Helga van Leur, bekend van het weerbericht dat zij ruim 20 jaar een paar dagen per week voor RTL verzorgde. Sinds 2017 geeft zij veel lezingen over Weer, Klimaat, Duurzaamheid en Gedrag.  Met kennis van zaken en de van haar bekende gedrevenheid nam ze ons mee in haar enthousiasme voor een betere wereld. Ze liet zien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, duur of vervelend is om andere keuzes te maken die wèl bijdragen aan een duurzame toekomst. De 'P' van Profit doopte ze om in Prosperity (want we gaan ons toch niet meer richten op korte termijn winst maar op welzijn van het bedrijf en de samenleving op lange termijn?!). En ze voegde een vierde P toe: Passie. Haar passie werkte in ieder geval aanstekelijk, Een bijzonder inspirerend betoog dat veel indruk maakte op de toehoorders in de zaal.

Geinspireerd door Helga gingen de aanwezige ondernemers en bestuurders in Kennissessies aan de slag. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen draait om balans tussen sociale, ecologische en economische thema's. In elke sessie stond een ander gebied centraal: People, Planet en Prosperity.

People
De inleiders Peter Janmaat van Celieplant/Bouquetnet en Ronald Pordon en  Peter Lievaart van het Wellant College Westplas Mavo lieten eerst zien welke duurzame keuzes zijn maken rond het thema People.  Om vervolgens met de aanwezigen in discussie te gaan over hoe je als bedrijf omgaat met het welzijn van medewerkers en de maatschappij als geheel, wat je teruggeeft aan de (lokale samenleving), hoe fair trade je bent enzovoorts.

Planet
In deze sessie sparden inleiders Ger Loogman van de Loogman Groep en Michel Onclin van Jongkind Grond met hun groepjes over hoe je het energieverbruik en de CO2-uitstoot van je bedrijf kunt verlagen en wat verantwoord omgaan met grondstoffen in de praktijk betekent.

Prosperity
Wat zijn de economische effecten van je bedrijfsactiviteiten, zoals werkgelegenheid, investeringen in infrastructuur, inkoop, sponsoring e.d.? Waarom is winst geen MVO-doel? En hoe kun je je MVO-inspanningen meetbaar en inzichtelijk maken voor stakeholders? Dat waren de centrale vragen in deze kennissessie die werd ingeleid en geleid door Cees van den Bos van de Rabobank en Leo Smit van SmartTrackers.

Stip aan de horizon
Na de nodige hoeveelheid inspiratie te hebben gekregen en kennis te hebben gedeeld en vergaard, was het tijd voor concrete plannen. Met veel humor voelde Helga van Leur de aanwezigen aan de tand over hun plannen en hun dromen voor de komende twee jaar. Wat heb je in 2021 bij de 2e Conferentie Duurzaam Ondernemen in Aalsmeer bereikt en wat heb je daarvoor nodig? Bij dat laatste bewijst zich de grote toegevoegde waarde van het MVO Platform Aalsmeer. Want vele ondernemers gaven aan behoefte te hebben aan hulp bij het handen en voeten geven van MVO beleid.

Hart voor de lokale samenleving is ook maatschappelijk verantwoord ondernemen.  De daad mocht gelijk bij het woord worden gevoegd. Leerlingen van de plaatstelijke Westplas MAVO werden door Helga op het podium geroepen met een wel heel bijzonder verzoek: zij zochten sponsors voor een duurzame schaatsbaan. Er werd spontaan ruim €3.000 opgehaald bij de aanwezige ondernemers, goed voor een week lang schaatsen bij de Westplas. Een overweldigend resultaat!

Netwerkborrel
Tijdens de netwerkborrel werd uitgebreid met elkaar sparren over de lessen die men voor het eigen bedrijf of de organisatie kon trekken.  Nieuwe contacten werden gelegd en men greep de kans om door te praten met Helga van Leur. Iedereen ging geïnspireerd en gemotiveerd naar huis met nieuwe inzichten, direct toepasbare ideeën voor de eigen praktijk en met waardevolle contacten.

Het gaat zeker niet bij één conferentie blijven! Blokkeer de derde vrijdag van november 2021 alvast in je agenda voor de 2e Conferentie Duurzaam Ondernemen in Aalsmeer!

 

De conferentie werd mede mogelijk gemaakt door: